Projektu nedēļa Ulbrokas vidusskolā.

29
Marts 2016

Projektu nedēļa Ulbrokas vidusskolā.

No 7. līdz 11. martam Ulbrokas vidusskolā norisinājās projektu nedēļa, kuras tēma šogad bija „Ēdam atbildīgi!”. Visi kopā mēģinājām atbildēt uz jautājumiem:

  • Ko es ēdu?
  • Kā mans ēdiens tika ražots?
  • No kurienes ir manis izmantotie produkti?
  • Cik daudz ēdiena es patērēju?
  • Cik daudz ēdiena es izmetu?
  • Kāda ir mana ēdiena globālā ietekme?

Atšķirībā no iepriekšējo mācību gadu darba šī gada projektu nedēļas pirmajās divās dienās skolēni apmeklēja radošās darbnīcas un klausījās lekcijas.

  • Darbnīcā „Uzturs skaitļos” katrs skolēns aprēķināja sev nepieciešamo dienas ūdens un uzņemamo kaloriju daudzumu.
  • Darbnīcā „Veselīgs uzturs” skolēni ieguva informāciju par sāls un cukura ietekmi uz cilvēka organismu, uzzināja sāls un cukura dienas normu, kā arī noteica šo vielu daudzumu savos iecienītajos produktos. Daudzus skolēnus pārsteidza lielais sāls un cukura daudzums, viņuprāt, veselīgos produktos.
  • Darbnīcā „Garšu laboratorija” skolēni iepazina garšu daudzveidību, degustējot dažādus dārzeņus, augļus, jogurtus, tējas, sulas un ūdeni, mācījās nosaukt garšas, veidoja garšīgāko produktu sarakstus. Kā atzina daudzi dalībnieki – caur pozitīvām emocijām veidojās labvēlīga attieksme pret veselīgiem produktiem.
  • Darbnīcā „Ēd atbildīgi virtuālajā pasaulē” skolēni mācījās iegūt un izmantot informāciju par veselīgu uzturu.
  • Darbnīcā „Galda kultūra” skolēni mācījās klāt galdu un sagaidīt ciemiņus, apguva pieklājīgas uzvedības pamatus. Šajā darbnīcā apgūtās prasmes noteikti noderēs, klājot Lieldienu galdu un lokot „zaķa ausu” salvetes.
  • Nodarbībā „Ēd veselīgi un sporto!” zināšanu ieguve tika apvienota ar aktīvu darbību.
  • Ļoti radoši skolēniem bija jādarbojas nodarbībā „Mūzika un ēšanas paradumi”. Tajā ne tikai bija jāpazīst dziesmas un tautasdziesmas par ēdieniem, bet arī pašiem jāsacer savs dziesmas teksts un mūzika.
  • 1.- 5. klašu skolēniem bija lekcija par piena produktiem. Lektore Diāna Ruska, pārtikas tehnoloģe, SIA J. S. Hamilton Baltic valdes priekšsēdētāja, skolēniem sniedza plašu, vecumposmam atbilstošu un noderīgu informāciju par pienu – kur rodas piens, kuru dzīvnieku pienu var izmantot uzturā, kādus piena produktus un cik daudz jāizmanto uzturā, kā tiek pārbaudīta piena kvalitāte un ko nozīmē derīguma termiņš.
  • 6. klašu skolēniem SIA „Ulbroka” valdes priekšsēdētājs Aivars Kokts stāstīja par mūsu novadā labi zināmo cūku fermu, tās attīstību un izaugsmi, par lauksaimniecības ietekmi uz vidi. A. Kokts mudināja skolēnus iegūt labu izglītību un būt savas valsts patriotiem.
  • 8. klašu skolēni ieguva informāciju par Valsts vides dienesta darbību un galvenajām funkcijām. VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina stāstīja par mobilo lietotni Vides SOS, ar kuras palīdzību var ziņot par pamanītajiem vides pārkāpumiem. Lektore mudināja būt aktīviem un atbildīgiem un iesaistīties vides problēmu novēršanā. Speciāliste arī informēja par projektu „Radona gāzes mērījumi Latvijas mājsaimniecībās 2016. gadā”, kura mērķis ir novērtēt situāciju Latvijā un apzināt teritorijas ar iespējamu paaugstinātu radona līmeni.

 

Pārējās trīs dienas skolēni veica klases projektus – iepazina uztura piramīdu un veselīga uztura pamatprincipus; pētīja produktu sastāvu, ekomarķējumus; vērtēja savus ēšanas paradumus, diētu ietekmi uz cilvēka organismu; pievērsa uzmanību vietējas produkcijas un sezonālās pārtikas izmantojumam; rēķināja pārtikas atkritumu daudzumu un meklēja risinājumus pārtikas iepakojuma daudzuma un ēdienu atkritumu daudzuma samazināšanai; izteica secinājumus un atziņas; prognozēja ēšanas paradumu maiņu nākotnē  u.c. 

Skolēni arī devās mācību ekskursijās, piemēram, uz „Lāču” ceptuvi, kur uzzināja, kā top maize, un paši cepa kliņģeri, uz „Lido Uztura skolu”, uz jauno Rāmkalnu ražošanas cehu, kur uzzināja, kā notiek sukāžu, pastilu un sīrupa ražošana, iepazina, kā top Ādažu čipsi, kā slauc kazas mini zoo „Brieži”, kā šķiro atkritumus EKO Getliņi.

Projektu nedēļas laikā skolēni mācījās uzņemt filmiņas, veidoja spēles, vārdu mīklas, puzles, viktorīnas jautājumus, paši gatavoja veselīgus ēdienus.

Katrs skolēns uzrakstīja vienu veselīga ēdiena recepti skolas recepšu grāmatai, kuras moto būs „Ēdam atbildīgi!” Grāmatas atvēršanas svētki būs mācību gada beigās.

Ceram, ka šīs projektu nedēļas laikā visi ieguvām daudz vērtīgas informācijas, vielu pārdomām, apguvām jaunas prasmes, guvām ierosmi un iedvesmu ēst un dzīvot atbildīgi.

Juta Bernāne,

Ulbrokas vidusskolas skolotāja